A versenyre vonatkozó szabályok

A barlangi szakaszon az ANPI túravezetői felügyelik a versenyt. A kijelölt pályáról letérni, a cseppköveket károsítani, szemetelni TILOS! A felszínen a kijelölt pálya elhagyása, rövidítés céljából, a versenyből való kizárást vonja maga után.

Nevezés a versenyre

A verseny mindhárom távján előnevezés leadására van lehetőség a nevezési díj határidőn belüli befizetésével. Helyszíni nevezéskor rajtcsomagot nem tudunk biztosítani. A versenyt tömegrajttal indítjuk szombaton 9 illetve 10 órakkor, illetve vasárnap 10 órakor. Nevezni a 16- és 34 km-es távra 16 éves életkórtól lehetséges, egyedi esetekben szülői engedéllyel megengedett fiatalabb versenyző indulása is, kizárólag rendezői elbírálás alapján. Vasárnap, a 7 km-es távon fiatalabbak is indulhatnak, 10 éves kor alatt csak szülői engedéllyel!!!

Kötelező és ajánlott felszerelés

A versenyzők a rajtszám elhelyezésénél ügyeljenek arra, hogy a befutónál a célfotón azonosíthatóak legyenek. Ezért kérjük a rajtszámot a mellkason vagy derékon (elől) helyezzék el, és ne takarja egyéb ruházat vagy felszerelés.

Mivel a Baradla Underground Trail verseny elég speciális helyszínen zajlik, vagyis részben egy barlangban, ezért a felszerelésről is külön rendelkezik a versenykiírás.

A barlang teljes szakasza ki lesz világítva, de az esetleges technikai problémák, illetve a sérülések elkerülésére és a járatok jobb beláthatósága érdekében, ajánlott minden versenyzőnek legalább 1 fejlámpát használnia a verseny alatt a barlangi szakaszon. Sapka, sisak, egyéb fejfedő használata nem kötelező, viszont érdemes esetleg egy csősálat, vagy fejpántot felvenni.

A barlang és a felszíni szakasz között akár 20 C° is lehet a hőmérsékletkülönbség. A lassabb futóknak ezért hosszú futónadrág (vagy ¾-es) ajánlott és a hosszú ujjú felső. A gyorsabb versenyzőknek nem szükséges, hogy hosszú futóruhában induljanak. Illetve mindenkinek egyéni megítélés kérdése, hogy miben szeretnének futni. A rendezőség csupán ajánlást tesz erre vonatkozóan, kötelezően nem határozza meg, hogy milyen ruhában induljanak a versenyzők.

Mivel a barlangban nedves, csúszós a talaj, ezért nagy figyelemmel kell majd haladni ezen a szakaszon. Lábbelinél érdemes a legkevésbé csúszós, puhább gumitalpú cipőt választani illetve olyat, amelyik talpmintázata is csúszásmentessé teszi. Ez a felszínen is lényeges lesz, hiszen ha esős idő lenne, akkor az erdei szakaszon is csúszós, meredek hegyoldalak várnak majd a versenyzőkre. Ha jól kapaszkodik a cipő, azzal akár perceket is lehet nyerni.